Cupping therapie: een eeuwenoude behandeltechniek
- Virginie Derycke
- 2 mei 2021
- 2 minuten om te lezen
Al zwemmers op de Olympische Spelen zien rondlopen met grote rood-blauwe cirkelvormige vlekken? Afgevraagd hoe ze hieraan komen? Deze vlekken zijn afkomstig van een cupping behandeling.
Cupping is een alternatieve eeuwenoude behandeltechniek die zijn oorsprong vindt in de traditionele Chinese geneeskunde. Het is geen totaalbehandeling, maar dit kan gebruikt worden als deel van de therapie waarbij adhesies of verklevingen in de huid en fascia losgemaakt worden.
De techniek
Met behulp van een cup en een pomp wordt een vacuüm gecreëerd waarbij een negatieve druk ontstaat in de cup. In verschillende huidlagen wordt een lichte rek gegeven, waardoor de adhesies loskomen. Een tweede reactie van het lichaam is het vrijkomen van de stof histamine. Hierdoor gaan bloedvaten zich openzetten en komt er een extra bloedtoevoer naar de probleemzone.
Een derde effect is de aanvoer van voedingsrijk vocht en de afvoer van afvalmaterialen. De omliggende weefsels worden dus extra gehydrateerd, wat het herstel bevordert. Bij elke release van de huid zie je oppervlakkige rood-blauwe huidverkleuringen.
De verkleuringen kunnen vergeleken worden met een blauwe plek. Echter doen deze geen pijn zoals een blauwe plek.

Bij een acuut letsel gaat de verkleuring eerder rood worden. Bij oudere, chronische letsels zijn de verkleuringen eerder blauw-paars.
Behandeling
Verscheidene manieren van cupping kunnen toegepast worden zoals statisch, dynamisch, lift en release en als laatste de flashing techniek. Bij een statische behandeling blijft de cup gedurende 3sec tot 3min op dezelfde locatie gehouden.
Dit in tegenstelling tot de dynamische behandeling waarbij de cup van boven naar beneden verschoven wordt om de verklevingen los te maken.
Bij de lift en release techniek ga je gedurende enkele s
econden een tractie brengen op de huid door de cup licht te heffen.
Als laatste techniek is er de flashing techniek waarbij verschillende cups aangebracht worden en snel van plaatst veranderd worden.
Tijdens een behandeling wordt er gebruik gemaakt van verschillende groottes van cups. De grotere cups worden voornamelijk regionaal gebruikt in grotere lichaamszones. De kleinere cups worden voornamelijk gebruikt bij lokale klachten zoals bijvoorbeeld een specifieke adhesie of kleinere gewrichten zoals de elleboog.
Klachten
Bij heel wat verschillende klachten kan cupping een meerwaarde hebben. Een veel voorkomende klacht die we in de praktijk tegenkomen zijn nek- schouderklachten, lage rugpijn, tennis- en golferselleboog, frozen shoulder,… Bij al deze klachten worden vaak adhesies teruggevonden. Via cupping kunnen deze verklevingen losgemaakt worden. Zoals eerder vermeld, zal cupping alleen deze klacht niet genezen, maar zullen er daarna nog andere technieken gebruikt worden zoals dry needling, stretching, mobilisaties, oefentherapie…
Of je al dan niet in aanmerking komt voor cupping wordt telkens individueel bekeken. Veel klachten hebben verschillende oorzaken, daarom is het dus erg belangrijk dat we bij elke patiënt individueel gaan bekijken welke technieken het beste resultaat gaan geven, rekening houdend met enkele factoren waarbij deze techniek niet toegepast mag worden.
Comments